Arabayla Nasıl Yokuş Çıkılır?

Arabayla Nasıl Yokuş Çıkılır?
Türkiye şartlarında araç kullanmak zorlu olabiliyor. Yol şartlarının bazen kötü olabilmesinin yanında bir de mevsim şartları eklenince yolculuk şartları ağırlaşabiliyor. Araç kullanmanın en zor olduğu yerlerden biri de yokuşlar. Yokuşta aracı kaldırmak, hareket ettirmek ve kontrol sağlamak epey sıkıntılı olabiliyor. Peki yokuş çıkarken nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Bu yazımızda yokuş çıkarken yapmanız gerekenler ve karşılaşabileceğiniz zorluklara değineceğiz.

Arabayla Yokuş Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yokuşlar eğim derecesine farklı zorluklara sahiptir. Eğimi düşük olan bir yerde aracı kaldırmak ve hareket ettirmek kolay olsa da eğimin derecesi arttıkça bu tür manevraları yapmak zorlaşmaktadır. Yokuşta aracı kaldırırken sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Özellikle de arkanızda başka bir araç varsa aracınızı geri kaçırmanız halinde kaza yapma ihtimaliniz bulunmaktadır. Manuel vites bir araçla yokuşta kalkış yaparken önce vitesi 1'e almalı ve daha sonrasında bir ayağınız frendeyken diğer ayağınızla debriyajtan yavaş yavaş ayağınızı çekmeniz gerekmektedir. Kavrama noktasına yaklaşıldığında araç titremeye başlar ve tam bu esnada frenden ayağınızı kaldırıp gaza yavaşça bastığınızda aracı harekete geçirirsiniz. Genellikle yokuşları çıkarken vites değiştirmeye gerek kalmaz. Aracı düşük devirde yokuşu geçirdikten sonra vites değiştirmeniz daha sağlıklı olacaktır. Eğer geri kaçırma ihtimalini daha da düşürmek isterseniz gaza basana dek el frenini çekili konumda tutabilir ve gaza basarken el frenini yavaşça indirerek hareket edebilirsiniz. Otomatik vitesli araçların büyük bir bölümü frenden ayağınızı çektiğinizde bile bir süreliğine geri kaçırmaz. Dolayısıyla otomatik vites bir araçla yokuşta kalkmak çok daha kolay olacaktır.

Hava Şartlarının Yokuşlardaki Manevraya Etkisi

Hava şartları değiştikçe aracın verdiği tepkiler de değişecektir. Örneğin yağmurlu bir havada aracın yola tutunması farklı, karlı bir zeminde farklı olacaktır. Özellikle kış şartlarında yaz lastiği takılıyorsa lastiğin boşa dönmesi kaçınılmaz oluyor. Kış lastiği kullanılsa bile aracın patinaj çekme ihtimali oldukça yükseliyor. Böyle durumlarda araç kaldırılırken ve yokuşta sürülürken daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Aracın belirli bir devirde kullanılması ve ani hızlanmalar yapılmaması, patinaj çekme ihtimalini düşürüyor. Sürücülerin bu tür zorlu hava şartlarında yokuş çıkarken sabırlı olması ve yolun gereğine uygun hız ve devirde hareket etmesi, aracın verimi ve sürüş konforu açısından önem arz ediyor. Bu durumlara dikkat ederek yokuşlarda rahatlıkla aracınızı kaldırabilir ve hareket edebilirsiniz. 
Whatsapp Telefon