Hava Yastığı (Airbag) Nedir? Hava Yastığı Bizi Nasıl Korur?

Hava Yastığı (Airbag) Nedir? Hava Yastığı Bizi Nasıl Korur?

Kullanıcı güvenliği için üretilen otomobillerin genelinde bulunan. Gerçekleşen bir kaza durumunda yaralanma ve oluşabilecek diğer anlık sağlık problemlerine engel olmak için bir kaç farklı sistemin birleştirilmesiyle çalışan sistem bütünlüğüdür.

Nasıl Çalışır?

Hava yastığı(air bag)araç içinde direksiyon, ön panel, koltuk baş arkalarında, kapılarda, tava ve farklı bölgelerde olmak üzere uygun tasarımlar ile araç içine yerleştirilir. Hava yastıkları sağlam kumaş veya naylonlardan yapılmaktadır. Kaza durumunda hava yastığı arabanın ön panelinde bulunan sensörün hız seviyesinde ani düşüş, olağan dışı hız değişimlerinde ve çarpışma sırasında çalışan sensör tehlikeyi algılayarak sistemi çalıştırıp hava yastığında bulunan gazın harekete geçmesi için gerekli ateşlemeyi yapar. Ateşleme saniyenin çok düşük oranında gerçekleşerek yüksek hacimlere ulaşıp gaz boruları yardımıyla hava yastıklarının şişmesini sağlayarak korumayı gerçekleştirir.

Air Bag ve Emniyet Kemeri

Emniyet kemeri kullanıcıların kaza sarsıntısını düşürerek vücudunuzun kafa tası, omurilik, göğüs, bel bölgesi ve boyun gibi kalıcı hasarlar meydana gelebilecek bölgeleri sabit tutarak hava yastığı ile birlikte korumayı maksimum seviyeye çıkarır. Otomobillerin çoğun da air bag ve emniyet kemeri sistemleri birbirinden bağımsız olarak çalışır. Araç servisini arayıp gerekli bilgi alınmalıdır.

Hava Yastığı Açılmama Durumları

Güvenlik için önemli rol oynayan hava yastıkları açıldıktan sonra yenilenmesi durumunda yüksek masraf oluşturabiliyor. Bu durumu en aza indirmek için firmalar her kaza durumunda hava yastıklarına belirli sistemler geliştirdi. Sistem şiddet seviyesi düşük olan önden, yandan ve arkadan çarpışmalarda air bag açmaz. Ayrıca kullanılan aracın devrilmesi ve takla atması hava yastıklarını çalıştırmaz.

Air Bag Tamir Edilir mi?

Hava yastığınız patladıktan sonra en sağlıklı yol otomobilinizin servisine gidip orijinal parçalarla değişimi yapılmasıdır. Tamiri söz konusu olduğunda hava yastığının patlayan kısımları gerekli parçalar eklenerek dikilir fakat bu işlem ne kadar başarılı olsa da araç içi görselliği ve korumayı gerekli seviyede tutamaz orijinal parçaların başarısını gerçekleştirmez.

Araç Kullanım Sırasında Bilinmesi Gerekenler

Araç içinde sürücüyü korumak üzere özel olarak tasarlanan direksiyona sarılı bir air bag bulunmaktadır. Sürücü koltuğa dik bir şekilde oturmalıdır. Direksiyon ile arasında en az 35 santimetre bulunması gerekir. Yolcular içinde tasarlanan koltuk başlıkları ile baş hizası aynı tutulmalıdır.

Whatsapp Telefon